lauantai 28. lokakuuta 2017

3. Lähipäivien jälkipuintia osa 1 (27.10.17)

Aloitimme lokakuun lähipäivät kertaamalla mitä olemme jo tähän asti saaneet aikaiseksi. Kirjasimme ylös postit-papereille mitä kaikkea Amo opintoihimme liittyen olemme jo tehneet. Tämän harjoituksen kautta näimme edistymisen, sillä enää ei olla opintojen alkuvaiheessa vaan kaikilla oli jo jos jotakin saatu valmiiksi tai tehtyä. Itse mainitsin opetussuunnitelman laatimisen, havaintojen tekemisen (3), HEKS1, työpajoihin osallistuminen, 2.1 opintojakson hyväksytyksi saaminen, yhteisen iltapäivän pitäminen, blogin kirjoittaminen (=reflektiota), osaamiskansion ylläpitäminen, opintojen aihepiiriin perehtyminen kirjallisuudesta/blogeista/netin sivuistoilta.
Eli yllättävän paljon on jo aikaan saatu ja vielä on paljon edessä, mm. lisää havainnointeja ja omat opetusharjoittelut ja vielä on useita opintokokonaisuuksia joihin en ole edes vielä ehtinyt perehtymään.

Mietimme sitä, miten opetuksen osaamistavoitteet heijastuvat valittuihin menetelmiin, sisältöön, oppimisympäristöön ja arviointiin.
Sisältö: mikä on se mitä pitää tietää? must know, nice to know
Menetelmät: miten jokin asia opitaan parhaiten?
Oppimisympäristöt: minkälainen ympäristö tukee parhaiten oppimista?
Arviointi: arvioidaan oikeaa asiaa oikealla tavalla
Lisäksi arviointiympäristö: missä arviointia tehdään? mitkä ovat arvioinnin menetelmät? ketkä tekee arviointia?













 Ops-avainsanat käyvät yhtä hyvin sekä perus- että ammatillisessa koulutuksessa. Ne ovat osa kehittävää arviointia, joka on arvioinnin ajattelutapa jossa arviointi tuottaa hyötyä.  Kehittävä arviointi on enemmän ohjaavaa, palautetta antavaa, kokoaikaista opintojen ajan. Summatiivinen arviointi taasen on lopputuloksen arviointia ja formatiivinen arviointi enemmänkin prosessin arviointia.
Kävimme ryhmällä läpi ammatillisen koulutuksen ja amk-alojen arviointia, mitä siitä kerrotaan säädöksissä, lakipykälissä, millaista se on, miten se tulee muuttumaan reformin myötä yms. Mitään kokoavaa yhteenvetoa emme tehneet, mutta saimme aika hyvin tietoa kerättyä aiheeseen liittyen ja olimme kaikki paljon viisaampia aiheeseen liittyen.
Arvioinnista laajennetaan koulutuksen muutoksiin niin että tammi-helmikuun lähipäiville jokaisen on esitettävä oma pieni esitys aiheesta ammatillisen koulutuksen/Amk:n rahoitus ja miten se ja säädökset vaikuttavat opettajan työhön. Tämä olisi 3.2 opintojakson tehtävänanto.

Myös kävimme ryhmittäin läpi mitä digitaalista työvälinettä kukin ryhmä aikoo esittää pedagogisessa käyttötarkoituksessa muille ryhmille. Alunperin tarkoitus oli ottaa facebook tarkempaan syynäykseen, mutta ehkä vaihdamme digitaalista työvälinettä join.me-sivustoksi, joka kuitenkin vaatii opettelua. Tarkoituksena on vastata kysymyksiin mitä hyötyä ja merkitystä kyseisellä työvälineellä on oppimisen näkökulmasta ja voiko sitä käyttää ohjaamisen/opetuksen työkaluna, ja jos voi niin miten? Tämä on vielä auki ja vaatii vertaisryhmän kokoontumista ja aiheeseen paneutumista.
























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti