maanantai 26. helmikuuta 2018

5. Lähipäivien jälkipuintia, osa 2 (24.2.18)


Toinen lähipäivä alkoi hyvin aktiivisella harjoituksella, johon osallistui kaikki viikonloppukurssin  tutor-ryhmät yhdessä. Kävimme pohjustusta aamun tehtävään aulassa. Ideana oli keskustella yrittäjyydestä muiden vertaisryhmien jäsenten kanssa ja koota ajatuksia yhteiselle padlet-sivulle, joka saikin paljon keskustelunavauksia ja kommentteja eri ryhmiltä. Itse keskustelin neljän hengen porukassa, ollen Osallistuja, eli keskustelimme hyvin vilkkaasti aiheesta keskenämme. Minä myös kirjasin ylös ajatuksia joita ryhmämme sai aikaiseksi, joten olin tavallaan myös kirjaaja. Jokainen sai päättää mitä roolia halusi ylläpitää aamun aktiviteetissa, perhosiakin pörräsi ympärillä ottaen hetkellisesti osaa keskusteluihin.



Keskustelujen jälkeen kokoonnuimme eri porukalla "leirinuotiolle" keskustelemaan vielä lisää yrittäjyydestä ja koulutuksesta. Kokosimme ajatuksia kolmen eri kysymyksen alle pienissä ryhmissä.




Yrittäjyys-alue oli tällä tavoin loppuun asti saateltu, yrittäjyys ja siihen liittyvät aiheet olivat saaneetkin kovin suuren kakun koko opeopinnoista. Itselleni tulikin yllätyksenä, kuinka paljon puhuimme yrittäjyydestä samalla kun opiskelemme opettajiksi. Itse en osannut yhdistää noita asioita toisiinsa, tai nähdä yhteyttä niiden välillä, ennen opintoja. Kuitenkaan en usko että ihan jokaisesta olisi yrittäjäksi, tai että siihen tulisi ryhtyä viimeisenä vaihtoehtona koska tarvitsee työtä. Joka tapauksessa opintojen myötä yrittäjyys ja koulutuksen ja yritysmaailman välinen yhteistyö on tullut selvemmäksi.

Loppupäivä keskityttiin oman parin/kolmen hengen ryhmän kanssa oman opetusmallin esityksen valmistautumiseen ja esittämiseen. Oma ryhmäni valitsi "oivaltava oppiminen", johon saatiin paljon materiaalia Kirsti Lonkan kirjasta ja myös netistä eri sivustoilla. Padlet oli jälleen kerran hyvä sivu koota esitykseen liittyvää materiaalia. Yksi ryhmä teki esityksen Problem Based Learning-metodista ja toinen kertoi Flipped learning-opetusmallista. Jokaisesta oppimismallista löydettiin yhtäläisyyksiä mutta myös eroavaisuuksia keskenään. Informaatiota olisi löytynyt enemmänkin, mutta esitykset pyrittiin pitämään tiiviinä ja informatiivisina. Kaiken kaikkiaan toinen lähipäivä oli hyvin työntäyteinen ja toiminnallinen päivä.










5. Lähipäivien jälkipuintia, osa 1 (23.2.18)


Helmikuun lähipäivillä keskityimme ammattikorkeakoulujen säädöksiin, lakeihin ja rahoitusmalleihin yhden vertaisryhmän esityksen kautta. Joitakin yhtäläisyyksiä erityisesti rahoituksesta löytyi ammatillisen koulutuksen vastaavaan, joka nyt muuttui reformin myötä selkeämmäksi. Amk-esityksen myötä keskustelua säädöksistä ja kaikesta muustakin syntyi paljon, kun pohdimme miten lait ja asetukset näkyvät itse työssä.







Ihan päivän alussa rentouduimme mielikuva-harjoituksen avulla, jossa valitsimme tuolin joka kuvastaa meidän opettajana toimimista ja seuraavaksi valitsimme paikan jossa toivoisimme olevamme tulevaisuudessa, littyi se sitten opettajuuteen tai yksityiselämään. Kuva-assosiaation avulla saimmekin keskutelua aikaiseksi ja muistelin että olin käyttänyt samaa menetelmää aikoinaan kun opetin englantia aikuisille opiskelijoille ulkomailla. Kuvan avulla kun pystyy johdattamaan keskustelua tiettyyn suuntaan, harjoittelemaan esim. uutta kieltä tai fokusoitumaan johonkin tiettyyn aiheeseen.

Kävimme myös läpi opetukseen liittyvän kyselyn tuloksia, joihin olimme vastanneet aiemmin. Kyselyssä paljastui kuinka alhaiset pisteet olimme antaneet itsellemme kun kysyttiin valmiuksia opetusta tai ohjausta varten. Tästä tuli mieleen itselleni että ehkä opetusharjoittelun määrä ei ole tarpeeksi opettajaopinnoissa, vaan sitä pitäisi lisätä, jotta opiskelijat kokisivat olevansa valmiimpia opettamaan valmistumisensa jälkeen.

Lopuksi myös kävimme läpi mitä kaikkea olimme saaneet selville Educa-messuilla, jotka järjestettiin tammikuussa. Tapahtumana ne oli hyvin järjestetty ja todella mielenkiintoiset, ja tulevaisuudessa tulen varmasti osallistumaan uudelleenkin. Tein padlet-koosteen omista messuajatuksistani ja videoista.