lauantai 26. elokuuta 2017

1. Lähipäivien jälkipuintia, osa I (25.8.17)

AOKK:n ensimmäiset lähipäivät on takana ja nyt tuntuu että lukuvuosi alkaa toden teolla. Teknillisiä detaileja, tehtävien palautuspäivien muistutuksia, opintojen suunnittelua ja seuraaviin lähipäiviin valmistautumista.

Tutorin ehdottomana aktiviteettina otimme osaa Kalamalja-työskentelyyn, jossa yhdessä pohdimme ammattipedagogiikan ja yleispedagogiikan eroavaisuuksia ja samalla pedagogiikkaa ylipäänsä ja aiheiden rönsyillessä myös eri alojen opettamista ja oppilaiden motivoimista ja ammattialojen tulevaisuutta. Ensimmäiset kolme rohkeaa aloittivat keskustelun ja sitä mukaa kun juttua riitti, niin aina joku uusi tuli keskustelutuoleille istumaan ja jatkoi aiheesta tai toi uutta perspektiiviä ja mielipidettä johdattaen keskustelua uusille poluille. Itse hyppäsin mukaan kertomaan omaa kokemustani mm. innostavista ja vähemmän innostavista opettajista,siitä ikuisen kestävästä "ei työkokemusta -> ei työpaikkaa, edelleen ei työkokemusta -> ei työpaikkaa"-syklistä ja pohdin miksi opettamiseen innostunut henkilö ei välttämättä saa töitä ilman niitä niin elintärkeän välttämättömiä pedagogisia taitoja? Jos voin oppia kymmeniä eri analyysimenetelmiä laboratorioissa, miksen myös oppisi erilaisia opetusmetodeja?
Myös kun keskustelu sivusi oman ammattialan tulevaisuutta ja omaa roolia opettajana tulevaisuudessa, liityin uudelleen seuraan ja pohdin että miten oman alani tulevaisuus omasta mielestäni näyttää hyvinkin valoisalta. Laboratoriotekniikoita, molekyylibiologisia teorioita yms on opetettava ja käytävä hyvinkin yksityiskohtaisesti sekä teoriassa että käytännössä läpi opiskelijoiden kanssa, sillä niitä tarvitaan esim. tutkimuksessa. Erilaisia sairauksia varten on ymmärrettävä niin paljon teoriaa ja opttava käytäntöä, mutta samalla on otettava huomioon tulevaisuuden haasteet, uudet tekniikat ja menetelmät, muokata opetussuunnitelmia niin että ne palvelevat opiskelijoita vielä vuosien jälkeen eikä takerruta vanhoihin kalvoihin ja opeteta vanhentuneita tekniikoita, joita ei välttämättä tulla jatkossa käyttämään. Opettajien tulee kouluttautua omilla aloillaan entisestään, käydä seminaareissa ja ottaa osaa työpaikkakoulutuksiin ja oppia jatkuvasti uutta, lukea artikkeleita ja julkaisuja ja saada uusia aiheita ja perspektiivejä uusista menetelmistä. Eli opettajan työ ei ole vain opettamista, tiedon siirtoa opiskelijoille, vaan myös itseoppimista, omien (vanhojen) oppien regeneraatiota.

Kävimme läpi myös paljon erilaisia käsitteitä, joita voi joillain tavalla liittää oppilas-opettaja-tilanteisiin tai muuten vain uuden asian oppimiseen tai ohjaukseen. Keräsimme ajatuksia eri käsitteistä taulukkoon:
 
OPETTAMINEN

Suunnitelmallista
Tavoitteellista
Johdettua
Tarkoituksen mukaista
Pedagogisia menetelmiä käytössä (käyttöteoria)
Muilta ryhmiltä:
Tiedon välittämistä, päämäärätietoista, uuden tiedon tuottamista, kokonaisvaltaista





VALMENTAMINEN

Valmentaja-valmennettava-suhde. Vastuu on myös valmennettavalla, jonka tulee syventyä ja ottaa selvää substanssista
Tuloshakuisuus.

TERAPOIMINEN

Erilaisten menetelmien käyttäminen vastaanottajan auttamiseksi
Muilta ryhmiltä:
kahdenvälinen luottamuksellinen sessio
OHJAAMINEN

Esim. opinnäytetyössä opettaja ohjaa, opastaa ja toimii suunnannäyttäjänä. (Luotsi)
Muilta ryhmiltä:
ohjataan opiskelijaa toimimaan itse,
epävirallista,
opiskelija etsii itse tietoa,
kaitsemista ja huolenpitämistä, yksilöllistä, kohti jotain päämäärä

Ohjataan jotakin oppimisprosessia
SPARRAAMINEN

Keskustelua ryhmässä tai parin kanssa jostain tietystä problematiikasta tai teemasta. Vuorovaikutteista keskustelua
Muilta ryhmiltä:
kannustamista, saa ajattelemaan uudella tavalla, kyseenalaistaa











FASILITOIMIEN

Mahdollistaa ryhmän ideointia jonkin tavoitteen ratkaisemiseksi

Muilta ryhmiltä:
tiedon kokoamista, puitteet oppimiselle, antaa työkaluja ja menetelmiä jotta voi edetä eteenpäin


OPASTAMINEN

Johdattaa haluttuun suuntaan
Opastamisessa substanssi mukana

Muilta ryhmiltä:
lyhyt kestoinen, kuvaileva, kerrotaan miten päästään eteenpäin
NEUVOMINEN

Yksityiskohtaista tietoa asiantuntijalta

Muilta ryhmiltä:
annetaan suorat ohjeet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti